Amity

ZA DOSTOJANSTVENO STARENJE – MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U utorak 1. oktobra 2024. godine se 34. put obeležava Međunarodni dan starijih osoba. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je: „Dostojanstveno starenje: Važnost jačanja sistema nege i podrške za starije osobe širom sveta“. Ove godine Udruženje Amity koristi priliku da ukaže na sve težu situaciju u kojoj se nalazi veliki broj naših starijih sugrađana sa jedne strane, i sa druge strane da ukaže na značaj promocije zdravog i aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Učiniće to kroz Izložbu fotografija: Lepota starenja i izložbu dečijih radova Most generacija, koju svečano otvaramo 1.oktobra u 18 sati u Kući Đure Jakšića u Skadarliji u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 6.oktobra 2024.

Sa prosečnom starošću od čak 43,85 godina, populacija Srbije je među najstarijima u Evropi i svetu. Više od 1.468.000 građana Srbije starije je od 65 godina, što čini preko petine ukupne populacije.

Ne mali broj starijih osoba suočava se sa brojnim izazovima: nedovoljno snažnim sistemima socijalne i zdravstvene zaštite (nedovoljna razvijenost dnevnih usluga u zajednici i otežan pristup uslugama zdravstvene zaštite); slabog materijalnog položaja, jer su najviše izloženi riziku siromaštva u odnosu na ostale uzrasne grupe, a veoma su izloženi i nasilju kao i diskriminaciji, zasnovanoj na starosti posebno u institucijama.

Primera radi, za juli 2024. godine, niže penzije od 25.000 dinara primilo je više od 450.000 penzionera, dok prag rizika od siromaštva iz 2022.godine iznosi 26.509dinara. Van penzijskog sistema je još 130.000 osoba starih 65 i više godina, od kojih su najveći broj starije žene, koje žive van velikih gradskih sredina, a neke od njih i u dubokom siromaštvu. Raspadanje tradicionalnih mreža za podršku, od porodičnih, do komšijskih, koje nestaju kao posledica ekonomske migracije, znači i da mnoge od ovih osoba nemaju nikakvu porodičnu brigu i negu.

Siromaštvo je, dakle, realnost velikog broja starijih ljudi u Srbiji, a ono je direktan put u degradaciju zdravlja, socijalnu izolovanost, bolest, depresiju i tavorenje na margini. Podložnost diskriminaciji se u tim slučajevima povećava, a nasilje nad njima postaje izraženije. Zato pozivamo Vladu Republike Srbije da preispita svoje trenutne politike oko visine penzija, oko obezbeđivanja minimuma materijalne sigurnosti za one koji su u siromaštvu, a nemaju redovna penzijska primanja i kako da učini postojeće sisteme socijalne i zdravstvene zaštite efikasnijim.

I ove godine Amity koristiti Međunarodni dan starijih osoba da podsetiti društvo na doprinose koje stariji daju, kako svojim porodicama, tako i lokalnim zajednicama i društvu u celini. Dužni smo da poštujemo ljudska prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. U obavezi smo da im garantujemo ono najvrednije što imaju – ljudsko dostojanstvo.

mr Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora Amity-ja

Fotografija: Jela Trajković

vladesataric